Een zakelijke lening aangaan

admin

3 september 2020

Een eigen zaak opstarten is de droom van velen. Aangetrokken door oneindig veel mogelijkheden, het feit dat jij je eigen baas bent, en dat je zelf wat kan opbouwen, proberen heel wat mensen als freelancer aan de slag te gaan, of besluiten ze een zaak of winkel op te starten. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Om een nieuwe zaak op te starten heb je namelijk heel wat kapitaal nodig – en wanneer jouw onderneming dan eindelijk op wieltjes loopt, heb je geld nodig om nieuwe vestigingen te openen, om materiaal of stock aan te kopen of zelfs om personeel aan te nemen.

Hiervoor bestaan zakenleningen. De zakenlening is een lening die je kan aangaan met een kredietmaatschappij of bank voor jouw bedrijf.

In dit artikel ontdekken we wat zakelijk lenen nou precies is en wat de bank of de kredietmaatschappij nodig heeft om jou een zakenlening te verstrekken.

Wat is een zakenlening?

De grootste hindernis wanneer je eindelijk de stap neemt een bedrijf op te starten zijn de initiële investeringskosten bij het opzetten van je onderneming. Daarnaast moet je er ook nog eens voor zorgen dat jouw bedrijf kan blijven draaien. Ook al maak je nu misschien wat verlies – uiteindelijk moet je natuurlijk winst gaan maken.

Een zakenlening kan je helpen om jouw bedrijf op te starten of op de goede baan te krijgen. Dankzij de kapitaalsinjectie van de zakenlening kan je uitbreiden, marketingcampagnes opzetten of zelfs nieuw personeel aannemen.

Natuurlijk moet een zakenlening op een goede en slimme manier geïnvesteerd worden omdat je rente moet betalen op de lening. Dit is dan ook meteen de reden waarom heel wat kredietmaatschappijen en banken jou als bedrijfsleider of ondernemer om een heleboel papierwerk vragen. Op die manier moet jij kunnen aantonen dat je een plan van aanpakken hebt en dat je het geld zal kunnen terugbetalen.

Hoe krijg je een zakenlening?

Het aanvragen van een zakelijke lening is relatief eenvoudig geworden, maar er zijn bepaalde stappen die je moet volgen om er zeker van te zijn dat je ook effectief met een lening naar huis gaat.

De allereerste stap is het berekenen van het bedrag dat je nodig hebt. Het is natuurlijk best om dit bedrag zo laag mogelijk te houden omdat je de lening moet terugbetalen met rente erbij. Een grotere lening zal dan ook betekenen dat je een groter bedrag aan rente zal moeten betalen.

Hierna stel je een business plan op of pas jij je huidige business plan aan om je uitbreidingen te incorporeren. Zorg ervoor dat je business plan correct is, dat je met je financieel adviseur of boekhouder samenzit om over de cijfers te gaan, en dat je een sterk plan van aanpak hebt.

Ga nu ten rade bij een aantal banken en kredietverstrekkers. Het is niet altijd zo dat je huidige bank je de beste voordelen geeft. Daarnaast is het ook interessant om contact op te nemen bij verschillende filialen van dezelfde bank in jouw omgeving gezien de rente kan verschillen.

Welke documenten heb je nodig bij het aangaan van een zakenlening?

Wanneer je een zakenlening wil aangaan heb je natuurlijk een aantal documenten nodig. Hieronder geven we je alvast een overzicht van de documenten die je nodig hebt.

  • Business Plan
  • Financieel Plan
  • Eventueel onderpand
  • Rekeningafschriften
  • Afschriften Boekhouding

Wanneer je een zakelijke lening aangaat dan zal de kredietverstrekker je enkele vragen stellen. Het is dan ook belangrijk dat je een klaar antwoord hebt op de volgende vragen.

  1. Wat doet je bedrijf
  2. Om welke reden ga jij een zakelijke lening aan?
  3. Waarom is het veilig om jou een zakelijke lening aan te gaan.

Indien je documenten hebt om jouw antwoord op de tweede en derde vraag te ondersteunen neem je deze best mee. Geef jouw bank of kredietverstrekker zoveel mogelijk informatie om de kans op het krijgen van een zakenlening te vergroten.