Hoe kun je het energielabel van je bedrijfspand verbeteren?

admin

21 maart 2022

Ben je een eigenaar van een bedrijfspand dan is het vanaf januari 2015 verplicht om tijdens het verhuren of verkopen van het pand een energielabel te registreren. Onder bedrijfspanden vallen kantoorpanden, scholen, ziekenhuizen, winkelpanden, horecapanden, werkplaatsen en bedrijfsgebouwen die een medische functie hebben. Heeft een pand een industriefunctie of wordt het alleen gebruikt voor opslag dan is een energielabel niet nodig. Laat je energielabel voor je kantoor, winkelpand of bedrijfspand registreren, want het is verplicht. Lees hieronder meer over het verbeteren van het energielabel van je bedrijfspand.

Energie prestatie advies op maat

Vraag je een EPA-U aan, Energie Prestatie Advies dan krijg je installatietechnische en bouwkundige advies aangereikt om je pand te verduurzamen. Na een intensieve inspectie kan deze adviseur jou informeren wat je huidige energielabel is. Daarnaast verzorgt zo’n advies suggesties om je pand van een beter energielabel te voorzien. Zodoende krijg je inzicht in alle kosten, baten en terugverdientijden en kun je zelf als vastgoedeigenaar je eigen overwegingen maken. In sommige gevallen is een beter energielabel niet nodig.

Welk voordeel haal je uit een beter energielabel?

Maak je nu investeringen in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of HR Glas dan dalen de energiekosten op de lange termijn. En gelukkig zien steeds meer vastgoedeigenaren het nut van het verduurzamen van panden. Laat je bijvoorbeeld een pand taxeren dan wordt er om een energielabel gevraagd. De uitkomst hiervan telt mee voor de waarde van het pand. Vanaf 2023 moet elk kantoor of minimaal energielabel C beschikken. Heb je een kantoor van meer dan 100 vierkante meter en een energie index van 1.3 of lager dan is het vanaf januari 2023 niet meer mogelijk om het als kantoor te gebruiken. In 2030 streeft de overheid naar een energielabel A.

Hoe kom je in bezit van een energielabel?

Wil je in het bezit komen van een energielabel dan moet je bij een gediplomeerd energie adviseur zijn. Deze adviseur bezoekt de locatie en bestudeert alle benodigde details. Naast dat bouwtekeningen, regelprincipes en installatieschema’s van belang zijn, wordt ook de waarneming van de adviseur zelf meegenomen. Is iets niet met zekerheid vast te stellen dan wordt er in alle gevallen gekozen voor een conservatieve aanname. Meer weten of direct een energieprestatie inspectie inplannen? Bij Bedrijfsenergielabels verzorgen ze in heel Nederland energieprestatie adviezen voor bedrijfspanden.