Zo draag je als bedrijf bij aan een circulaire economie

admin

20 april 2021

Je hebt het vast al weleens voorbij horen komen in het kader van het verduurzamen van je bedrijf: circulaire economie. Maat wat is circulaire economie eigenlijk, en wat betekent het voor jouw bedrijf? In dit artikel leggen we kort uit wat circulaire economie is, en hoe je als bedrijf kunt bijdragen aan een circulaire economie.

Wat betekent dat, circulaire economie?

Circulaire economie is een economie die gebaseerd is op kringlopen van grondstoffen. Grondstoffen zijn niet oneindig beschikbaar. Plastic wordt bijvoorbeeld gemaakt van olie, waar tekorten aan beginnen te dreigen. Om de economie gewoon door te kunnen laten draaien met een nijpend tekort aan grondstoffen moeten we overstappen op een economisch model waarin we onze grondstoffen hergebruiken. Het proces waarin een grondstof tot een product wordt en vervolgens weer een grondstof wordt heet een kringloop, vandaar de naam circulaire economie. Er zijn 10 niveaus van circulair ondernemen, ofwel de 10 R’s. Een daarvan is bijvoorbeeld R van Refuse, wat betekent bewust niet producten met een bepaalde grondstof gebruiken omdat deze niet valt te hergebruiken. Een ander is de R van Recycle, waar het hergebruik van de grondstoffen mee wordt bedoeld. 

Hoe kun je als bedrijf beginnen met circulair ondernemen?

Als bedrijf kun je een beginnen met circulair ondernemen door na te denken over de grondstoffen die worden gebruikt in je productielijn en bij producten die je inkoopt, en door in kaart te brengen wat voor afvalstromen je hebt. Een van de eerste dingen die je als bedrijf kunt doen om actief bij te dragen aan een circulaire economie is het scheiden van je afval. Als je in kaart brengt wat voor afval jouw bedrijf produceert en het afval meteen op de bron bij de werkvloer scheidt, kan het makkelijker worden gerecycled. Voor een goede afvalscheiding is het belangrijk om per afvalstroom binnen je bedrijf een aparte afvalcontainer te hebben.

Ook kun je bewust nieuwe bedrijfsmiddelen aankopen. Kijk naar kantoormeubelen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en weer kunnen worden hergebruikt, of verminder het restafval door geen wegwerp bestek en bekers meer te gebruiken. En je kunt als bedrijf ook een onderdeel worden van een lokaal circulair netwerk. Een voorbeeld hiervan is hoe bedrijven koffieprut inzamelen voor het lokaal kweken van paddenstoelen.