3 tips voor een goede afvalscheiding op de werkvloer

admin

3 juli 2020

In de meeste huishoudens in Nederland wordt afval goed gescheiden, echter wordt er op de werkvloer vaak minder goed gescheiden.  Het scheiden van afval op kantoor is dan ook best wat ingewikkelder. Daarom geven wij in dit artikel drie handige tips voor een goede afvalscheiding op de werkvloer.

Waarom is afval scheiden zo belangrijk?

Op een slimme manier omgaan met afval kan veel geld besparen, maar is daarnaast ook goed voor het milieu. Tevens zijn alle bedrijven in Nederland wettelijk verplicht om afval te scheiden. Zo mag folie, puin, papier en karton helemaal niet bij het restafval terecht komen. Toch gebeurt dat nog regelmatig. Lees daarom verder voor handige tips.

Tip 1. Haal restafvalbakken weg onder bureaus

Een van de meest eenvoudige tips om te zorgen dat er meer afval op kantoor wordt gescheiden is het weghalen van restafvalbakken onder bureaus. Vaak belanden er allerlei soorten afval in deze prullenbakken. Want zeg nou eerlijk: wie kiest niet voor de dichtstbijzijnde prullenbak? Het gemak van een prullenbak in de buurt is vaak de oorzaak dat al het afval in dezelfde prullenbak belandt en vervolgens wordt dit als restafval gezien.

Als bedrijf is het verstandig om de prullenbakken op de werkplek weg te halen en voor elke afvalstroom een container op een neutrale plek binnen jullie bedrijf te plaatsen.  Zo voorkom je dat alles in de restafvalcontainer komt.

Tip 2. Bewustwording

Het scheiden van bedrijfsafval begint met bewustwording. We scheiden afval omdat het dit dan gerecycled kan worden. Wat betekent dat van deze grondstoffen nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Zo gaan er geen grondstoffen verloren en werken we toe naar een circulaire economie.

Tip 3. Voorkom volle afvalcontainers

Er is niets zo frustrerend als een volle afvalcontainer. Zorg er daarom voor dat de afvalcontainers op de werkvloer regelmatig geleegd worden. Dit zorgt ervoor dat je door de volle container niet genoodzaakt bent om het afval in de verkeerde container te gooien.