4 tips bij omscholen

admin

19 mei 2020

Omscholen kan verschillende redenen hebben. Misschien vind je het werk dat je nu doet niet meer leuk of wil je een andere opleiding gaan doen.. Of misschien heeft het weinig baankans in de toekomst en wil je tijdig een carrière maken in een andere richting. Wat de reden ook is, je moet van tevoren goed nadenken wat je nu wilt gaan doen. Daarvoor geven we je een aantal tips. 

Wat is je droombaan

De eerste vraag die je, jezelf moet stellen is wat je graag in de toekomst wel wilt gaan doen. Op die manier weet je namelijk wat je écht leuk vindt. Mocht je niet echt uitgesproken dromen hebben, dan kun je ook een beroepentest doen bij bijvoorbeeld de nationale beroepengids. In dit soort tests kun je erachter komen wat je interesses zijn en waar je graag in wilt groeien. 

Praat met je omgeving

Het is altijd goed om je hart te luchten in je omgeving. Probeer met familie en vrienden te praten, dat je wilt omscholen. Vaak hebben zij goed advies over wat je kunt gaan doen, zodat je goede- en weloverwogen keuzes maakt. Indien je gebruik maakt van LinkedIn kun je er ook achter komen of je al mensen kent in de beroepsrichting die je wilt gaan volgen. 

Praatjes vullen geen gaatjes

Het is erg eenvoudig om te zeggen dat je iets nieuws wilt gaan doen en dat je iets nieuws wilt gaan doen, maar uiteindelijk moet je het ook daadwerkelijk doen. Start bijvoorbeeld met een nieuwe studie of volg een cursus die je kan helpen om te groeien in je toekomstige beroepsrichting. 

Kijk eerst of je hogerop kunt

Allicht ben je alleen niet tevreden met je loon. Vaak is het dan een goed idee om je om te scholen, zodat je meer kunt gaan verdienen. Daarvoor heb je natuurlijk wel de juiste studierichting nodig. Daar kan de nationale studiegids je mee helpen.