Carriere beginnen in de installatietechniek?

admin

2 juni 2022

De installatietechniek is een technische bedrijfstak. Dit vakgebied omvat alles wat met het leggen van leidingen, verwarming, sanitair en andere installatiemethoden gaat. Installateurs zijn vaak werkzaam in huis-aan huis klussen of in de industrie.

Installatietechniek is de meest flexibele vakgebied

Installatietechniek is een van de meest flexibele vakgebieden die er zijn. Je kunt aan de slag in allerlei verschillende sectoren, van woningbouw tot utiliteitsbouw. Bovendien kun je met je opleiding ook doorstromen naar aanverwante vakgebieden, zoals elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Ook als je niet per se de ambitie hebt om door te stromen, is installatietechniek een uitstekende keuze: je kunt met je vakkenpakket namelijk ook prima terecht in de bouw- en vastgoedsector. Kortom: als je op zoek bent naar een vakgebied waarin je veel kanten op kunt, is installatietechniek zeker een optie om te overwegen!

Hoe lang duurt het voordat je in de installatietechniek kan werken?

Het is niet moeilijk om in de installatietechniek te werken, maar je moet wel enige ervaring hebben. Het duurt ongeveer twee jaar voordat je volledig kan werken in de installatietechniek. Je moet een aantal cursussen volgen en je moet ook een aantal praktische examens doen.

Wat zijn je kansen als ik een opleiding start?

Als je een opleiding start in de installatietechniek, dan zijn je kansen heel goed. De installatietechniek is een belangrijke sector in onze economie en er is altijd vraag naar goede installateurs. Bovendien is het een sector waarin je snel kan doorgroeien als je hard werkt en je talent toont. Je zal dus nooit verveeld raken en er altijd uitdagingen zullen zijn.

Gemiddelde loon en salaris per uur installateur

Als je aan je carrière als installateur wilt beginnen, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten wat betreft loon en salaris. In Nederland wordt het gemiddelde uurloon van een installateur berekend op €19,50 per uur. Dit is inclusief vakantiegeld en eventuele toeslagen. Het salaris kan per bedrijf verschillen, dus het loont om rond te kijken en te vergelijken voordat je ergens aan de slag gaat.

Welke carrières vergelijkbaar met installateur?

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de installatietechniek, zijn er een aantal opties die je kunt overwegen. Hier zijn een paar vergelijkbare carrières om te beginnen:

1. HVAC-Technicus – Een HVAC-technicus is verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen.

2. Elektricien – Een elektricien installeert, onderhoudt en repareert elektrische systemen en apparaten.

3. Mechanisch engineer – Een mechanisch engineer ontwerpt, bouwt en test machines en systemen.

4. Werktuigbouwkundige – Een werktuigbouwkundige ontwerpt, bouwt en onderhoudt machines en apparaten.

5. Chemisch engineer – Een chemisch engineer

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Lees dan het magazine Henk&Fred: Het leukste magazine voor de installatietechniek.