Carriere in de muziek? Oefenen, oefenen, oefenen!

admin

21 maart 2022

In deze moderne tijd lijkt bladmuziek erg ontmoedigd te zijn. Vaak zie je op concerten of in kerken dat de koorzangers al een mobiele tablet gebruiken. In sommige gevallen zie je nog wel eens een koor, waarvan de gemiddelde leeftijd net iets hoger is, die nog wel bladmuziek gebruiken (ook wel koormuziek genoemd). Zij blijven nog vaak bij het oud vertrouwde, maar zo heel gek is dat nog niet. Benieuwd waarom niet? Lees dan gerust verder.

INZINGEN

Voordat we verder gaan is het eerst belangrijk om goed warm te worden. Net zoals je voor het sporten je spieren opwarmt om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je je stem ‘opwarmt’ voor het zingen. Dit heet inzingen. Als je niet eerst in zingt, is het veel moeilijker om een mooi geluid te krijgen. Ook kun je last krijgen je stembanden over te belasten. Je krijgt dan sneller klachten zoals heesheid of slijm. Dus pak je bladmuziek erbij en warm je stem goed op.

VOORDELEN

Nu we helemaal los en warm zijn kunnen we het gaan hebben over de voordelen van bladmuziek. Met bladmuziek op papier hebben de koorleden het instuderen sneller door en er is dus minder studie voor nodig. Dit kan ook handig zijn als het koor een bezetting heeft die voor het overgrote deel bestaat uit mensen met een drukke agenda. Als ze wel tijd voor een repetitieavond hebben, maar geen tijd om te studeren dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor bladmuziek.

Als iedereen het papieren bladmuziek gebruikt dan voelt dat fijn. De repetities worden als minder zwaar ervaren met papieren bladmuziek en het wordt er ook nog eens een stuk gezelliger door. Zo kan je als koor zijnde ook nog eens sneller een optreden geven. Daarbij komt nog dat bladmuziek ervoor zorgt dat er minder zenuwen voor een optreden zijn. Dit kan mensen met faalangst of podiumangst helpen.

OEFENEN, OEFENEN EN NOG EENS OEFENEN

Dus waar wacht je nog op? Koop nu ergens je bladmuziek en ga oefenen. Want van bladmuziek zingen doe je niet zomaar. Daarvoor moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen.