De grootste verschillen tussen 3PL en 4PL

admin

18 november 2021

Heb je behoefte aan logistiek binnen je bedrijf? Dan is het uitbesteden van logistiek een van de mogelijkheden die je hebt. Waarbij je kunt kiezen voor 3PL en 4PL. Waarbij het goed is om de verschillen te begrijpen. Zo regelt een bedrijf dat 3PL faciliteert zowel de opslag van goederen als de bezorging (het logistiek) en worden deze taken bij 4PL aan andere bedrijven waar contracten mee zijn afgesloten uitbesteed. Dit heeft voor- en nadelen.  

Het is goed je verder te verdiepen in alle factoren. Want dat is heel belangrijk om een goede keuze te maken. Want voor ieder bedrijf is transport heel belangrijk.

Wat is 3PL?

3PL staat voor Third-Party Logistics en omschrijft de manier waarop logistiek geregeld is en verzorgd zal worden. Zo hebben organisaties onder 3PL alle faciliteiten in eigen beheer om transport, opslag en de uiteindelijke bezorging te verzorgen. Ze zijn hierdoor niet afhankelijk van derden. Wat bij andere vormen wel het geval is. 

Bij 3PL heeft het bedrijf dus alle faciliteiten in bezit en de juiste expertise om voor een goede bezorging te kiezen. Voor bedrijven die voor 3PL kiezen is er dus een partij die aansprakelijk is en waarop je kunt terugvallen.

Bij 3PL heb je relatief veel overzicht in de processen die bij transport komen kijken. Je krijgt inzicht in de goederenstroom en zeker op nationaal vlak is het een goede keuze. 

Wat is 4PL?

Bij een 4PL bedrijf is er geen wagenpark of opslag aanwezig. Het gebeurd dus allemaal via contracten met transportbedrijven. Dit heeft als voordeel dat er op eenvoudige wijze internationaal kan worden gegaan en er gemakkelijk bij te schalen is. 

Het nadeel van 4PL is dat je minder overzicht hebt. Je geeft het proces helemaal uit handen aan een organisatie die dit dus voor je zal uitbesteden aan de juiste partners en transporteurs.

Overtuigd van 3PL of 4PL dienstverlening? Informeer eens bij 5PLOGISTICS naar de mogelijkheden voor het uitbesteden van je logistieke activiteiten.