De voordelen van een expat psycholoog

admin

26 augustus 2020

Woon en werk je tijdelijk of definitief in het buitenland? Bij vrijwel elke expat brengt dit wel wat spanning met zich mee. Soms is de spanning echter te veel en slaat dit om in (langdurige) stress. Het kan dan helpen om een expat psycholoog in te schakelen. In dit artikel lees je meer over de voordelen hiervan.

Hulp bij de zogenaamde ‘expat blues’

Elke expat moet even wennen aan de nieuwe omgeving. Bij de ene persoon gaat dit sneller dan bij de ander. Sommige personen krijgen last van de zogenaamde ‘expat blues’. Dit zijn psychische klachten die zijn ontstaan door de verandering van omgeving. Je kunt hierbij denken aan klachten als stress, angst en depressie.

Een expat psycholoog is gespecialiseerd in dit soort klachten. De meeste expat psychologen zijn zelf ook expats, waardoor ze precies begrijpen waar je mee te maken hebt. Ze hebben dit immers zelf ook doorgemaakt.

Door middel van therapie helpt de psycholoog je om te wennen aan je nieuwe leefomgeving. Dat is echter niet het enige wat hij of zij doet. De expat psycholoog geeft je ook praktische tips, bijvoorbeeld over hoe je nieuwe mensen leert kennen in je nieuwe omgeving of hoe je jouw oude hobby daar weer kunt oppakken.

Psycholoog in eigen taal

Als je in het land waar je nu (tijdelijk) woont een psycholoog zoekt, kun je te maken krijgen met een taalbarrière. Dat is niet het geval als je kiest voor een expat psycholoog. Deze psycholoog spreekt gewoon Nederlands of – als je voorkeur daarnaar uitgaat – Engels. Daarbij kent de psycholoog ook jouw cultuur, waardoor het vertrouwder aanvoelt en de omvang waarschijnlijk makkelijker is.

Waar en wanneer jij wilt

Expat psychologen van Psycholoogopafstand.nl en andere organisaties zitten vaak verspreid over de hele wereld. De behandeling vindt meestal online plaats. Je kunt daardoor zelf kiezen waar en wanneer je begeleiding wilt krijgen.