De werkzaamheden van een belastingadviseur

admin

16 mei 2022

Zowel particulieren als bedrijven krijgen allemaal te maken met belasting. Dit kan soms heel ingewikkeld zijn, zeker voor grote bedrijven. Maar ook als particulier kan het flink tegenvallen. Daarom kun je de hulp inschakelen van een belastingadviseur. Dat klinkt heel leuk, belastingadviseur. Maar voor welke werkzaamheden kun je hun hulp inschakelen? In deze blog lees je alles over de werkzaamheden van een belastingadviseur.

 

Wat doet een belastingadviseur?

Een belastingadviseur adviseert zowel particulieren als bedrijven op het gebied van belastingen. Het gaat hierbij om persoonlijk advies en ondersteuning bij het doen van bijvoorbeeld belastingaangifte. Daarnaast hebben belastingadviseurs veel kennis over aftrekposten en kortingen: op deze manier zorgen zij ervoor dat je nooit te veel belasting betaald.

 

Belastingadviseurs geven ook advies met betrekking tot de financiële administratie, financieel management en bieden hulp bij belastingaangifte en het controleren van jaarrekeningen. Hoe alles precies in zijn werk gaat, lees je hieronder.

 

Belastingadvies voor particulieren

Als particulier moet je jaarlijks voor 1 mei aangifte inkomstenbelasting doen. Op zich is dat niet heel ingewikkeld: de Belastingdienst vult de meeste gegevens vooraf voor je in. Je hoeft zelf alleen nog maar te controleren en aan te vullen waar nodig.

Als particulier heb je in sommige gevallen recht op diverse aftrekposten en kortingen, bijvoorbeeld bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap of het kopen van een huis. Het is soms lastig om te bepalen waar je recht op hebt: hiervoor kun je een belastingadviseur inschakelen. Net zoals bij toeslagen en subsidies.

Belastingadvies voor bedrijven

Als bedrijf komen er veel meer verschillende belastingen op je af: je hebt niet alleen te maken met inkomstenbelasting, maar ook met Btw-aangifte. Afhankelijk van je rechtsvorm krijg je ook te maken met andere soort belastingen, zoals vennootschapsbelasting.

 

Ook bedrijven hebben recht op verschillende aftrekposten en kortingen waar belastingadviseurs optimaal in kunnen adviseren: zo profiteer jij van zoveel mogelijk belastingvoordeel en betaal je nooit te veel.

 

Financieel advies

Voor financieel advies kun je ook bij een belastingadviseur terecht. Dit is mogelijk op verschillende gebieden: advies voor de financiële administratie, de financiële planning, een fusie of overname of advies met betrekking tot pensioenen.

 

Het is erg van belang om de financiële administratie goed op orde te houden. Dit geeft namelijk inzicht in de financiële situatie van de onderneming en vormt de basis voor alle soorten belastingaangiftes. Een belastingadviseur kan je hierbij helpen en maakt een financiële planning.

 

Ook voor advies en ondersteuning op het gebied van financieel management kun je bij een belastingadviseur terecht: denk hierbij aan het doen van de boekhouding, het opstellen van jaarrekeningen en het maken van kosten-baten analyses.

 

Hulp bij belastingaangifte

Een belastingadviseur geeft niet alleen advies, maar biedt ook hulp bij het doen van belastingaangifte. Je kunt ervoor kiezen om de aangifte samen te doen, of in zijn heel uit te besteden aan de belastingadviseur.

Op zoek naar meer informatie over de werkzaamheden van belastingadviseurs? Op deze website vind je meer informatie.