Digitaal werken

admin

24 september 2019

Flexibiliteit is voor veel mensen erg belangrijk, het vergroot de autonomie. Voor een werknemer is het erg fijn als deze autonoom te werk kan gaan, dit betekent dat hij of zij regie heeft in zijn of haar werk. Dit kan worden bewerkstelligt doormiddel van digitaal werken. Als de communicatie goed is en de werknemer hard blijft werken heeft dit eigenlijk alleen maar voordelen. Maar wat is digitaal werken en hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel wordt digitaal werken verder toegelicht. 

Wat is digitaal werken

Digitaal werken gaat over het werken op afstand. Zo kun je bijvoorbeeld samen werken aan hetzelfde document op hetzelfde moment vanaf een andere plek. Op deze manier kunnen organisaties beter samenwerken en processen stroomlijnen. Dit geeft dus voor zowel de werkgever als werknemers voordelen. Het werk wordt leuker, de werknemer krijgt meer verantwoordelijkheden. De leidinggevende staat niet continu aan je bureau en je kan bepalen vanuit waar je werkt. De autonomie wordt direct vergroot. Kun je geen oppas vinden? Geen probleem, gewoon lekker thuis werken! Het contact met collega’s wordt ook een stuk makkelijker, het is laagdrempelig en je kunt hen altijd bereiken via digitale apparaten en software. Vervelende klusjes zoals printen, kopiëren en je bureau opruimen zijn ook verleden tijd! Maar hoe maak je digitaal werken mogelijk en hoe zorg je ervoor dat alle processen in goede banen worden geleidt? 

Hoe digitaal te werk gaan

Digitaal werken hoeft niet moeilijk te zijn. Het is echter wel belangrijk dat er duidelijk afspraken worden gemaakt, iedereen moet weten waar hij of zij aan toe is. Als werkgever moet je in staat zijn de voortgang en werkzaamheden van je personeel continu te kunnen toetsen. Je zou hierbij gebruik kunnen maken van een cloud waarin al het personeel zijn of haar werkzaamheden in op slaat. Daarnaast moet het personeel zijn of haar uren invullen met de daarbij verrichte werkzaamheden, als werkgever kun je dit checken aan de hand van de cloud. Als werkgever zul jij jouw personeel moeten ondersteunen. Je zult dus moeten investeren in de digitalisering van jouw bedrijf. Als eerste moet jouw personeel zijn voorzien van kwalitatief goede werkspullen. Een goede laptop is dan een absolute must. Je kunt het beste overleggen met het personeel, vraag daarbij naar hun wensen en behoeften. Op deze manier scoor jij punten bij jouw personeel en zullen zij een stuk meer betrokken worden. Vervolgens moet je de juiste software aanschaffen, dit is een stuk specialistischer. Het kan hierbij verstandig zijn een ict’er in te schakelen. Als je deze niet in dienst hebt zul je deze moeten inhuren. Als laatste is het ontzettend belangrijk communicatie systemen te gebruiken, zorg hierin voor structuur. Als de ene werknemer via facebook communiceert, de ander via de mail en de ander weer via whatsapp zal het al snel een grote chaos worden. Spreek met elkaar af hoe jullie willen communiceren. Om digitaal werken tot een succes te laten verlopen zullen jij en je team nauw moeten samenwerken! Veel succes met het digitaliseren van jouw bedrijf.

Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen om je digitale werkplek in te richten? Dan moet je bij Smooth Vision (bekijk website) uit Deventer zijn. Zij zijn specialist op het gebied van digitaal werken en kunnen jouw digitale werkplek helemaal op maat inrichten!