Een boekhouder inschakelen: waarop letten?

admin

16 mei 2022

Ben jij ondernemer en wil je een boekhouder inschakelen? Je wilt natuurlijk een vakkundige en betrouwbare boekhouder vinden, die je goed kan adviseren. Helaas is dat nog niet zo makkelijk: in deze blog lees je handige tips waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een goede boekhouder.

 

1. De werkzaamheden van de boekhouder

Bedenk voor je op zoek gaat naar een boekhouder welke werkzaamheden je wilt uitbesteden. Wil je de gehele boekhouding uitbesteden, of slecht een deel? Wanneer je een gedeelte uit wilt besteden, let dan goed op de specialisatie van de boekhouder: niet iedere boekhouder voert dezelfde werkzaamheden of heeft evenveel kennis van ieder onderdeel.

 

2. De kosten van de boekhouder

Boekhoudkantoren hanteren vaak hun eigen prijzen en kunnen daarom van elkaar verschillen. Het uurtarief van de boekhouder ligt gemiddeld tussen de €40,- en €80,- per uur: afhankelijk van de ervaring van de boekhouder. Dit betekent niet dat een startende boekhouder minder goed werk levert.

 

Besteed je een deel van de boekhouding uit? Voor het uitbesteden van Belastingaangifte moet je rekening houden met een prijs vanaf €250,-. Voor het doen van de salarisadministratie betaal je ongeveer €15,- per loonstrook en het opstellen van een jaarrekening kost vanaf €450,-.

 

3. De grootte van het boekhoudkantoor en de afstand

Let ook op de grootte van het boekhoudkantoor: het voordeel van een klein kantoor is dat er meer persoonlijk contact mogelijk is. Hetzelfde geldt voor de afstand: wanneer je boekhouder in de buurt werkt, is er ook meer persoonlijk contact mogelijk. Wanneer de boekhouder zich ver weg bevindt, zal het contact voornamelijk telefonisch of per mail plaats vinden. Het voordeel van een groot boekhoudkantoor is dat je met complexe zaken of een groot bedrijf bij ze terecht kunt.

 

Bedenk dus vooraf ook wat het beste bij jou past: een klein of groot boekhoudkantoor of een kantoor op afstand of dichtbij.

 

4. Kies altijd voor een kennismakingsgesprek

Bij de meeste boekhouders wordt vooraf altijd een kennismakingsgesprek gehouden. Dit is belangrijk: de boekhouder gaat belangrijk werk voor je doen en krijgt inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. Het is dus belangrijk dat je de boekhouder vertrouwd.

 

Niet alleen vertrouwen is belangrijk, ook het hebben van een persoonlijke klik is van belang. Je moet namelijk regelmatig met de boekhouder samenwerken: het hebben van een klik maakt dit een stuk gemakkelijker.

 

Een goede boekhouder heeft de volgende eigenschappen:

  • Communicatief sterk en goed bereikbaar
  • Betrouwbaar en integer
  • Analytisch en perfectionistisch
  • Stressbestendig

 

5. Beoordeel de betrouwbaarheid van de boekhouder

De laatste tip is het beoordelen van de betrouwbaarheid van de boekhouder. Dit kan door te kijken of de boekhouder is aangesloten bij een keurmerk. Een voorbeeld hiervan is het keurmerk van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen, ook wel de NOAB. Wanneer een boekhouder dit keurmerk heeft, betekend dit dat je bent verzekerd van kwaliteit en vakmanschap.

 

Heeft de boekhouder geen keurmerk? Dan zegt dit nog niks over de betrouwbaarheid van de boekhouder. Om deze toch te checken, kun je online op zoek gaan naar reviews of navraag doen bij vrienden, familie en kennissen. Ook tijdens het eerste kennismakingsgesprek krijg je een goede indruk van de betrouwbaarheid van de boekhouder.

 

Bron: Boekhoudergids.nl