Hoe een boekhouder ondernemers veel werk uit handen neemt

admin

22 juli 2021

Het ondernemerschap brengt veel vrijheden met zich mee maar ook veel verplichtingen. Je bent bijvoorbeeld wettelijk verplicht om een boekhouding bij te houden zodat de Belastingdienst kan opmaken (lees: controleren) hoe hoog jouw fiscale verplichtingen zijn. Een andere karakteristieke eigenschap van het ondernemer zijn is dat je vaak hard moet werken om een goede boterham te verdienen. Hiermee hebben we eigenlijk in het kort al aangegeven wat voor toegevoegde waarde boekhouders kunnen bieden aan ondernemers. Deze specialisten kunnen ondernemers veel werk uit handen nemen.

Het belang van een goede boekhouding voor ondernemers

We schetsen het bijhouden van een boekhouding als wettelijke verplichting maar dit is deels waar. Het bijhouden van een boekhouding behoort tot de verantwoordelijkheden van een ondernemer omdat deze administratie dient als basis dient van de belastingaangifte. Om te controleren of deze belastingaangifte aan de wettelijke regels voldoet, kan het zijn dat de Fiscus de boekhouding wil inzien. Het belang van een goede boekhouding voor ondernemers is dus groot want het kost veel tijd en moeite om de administratie in een later stadium bij te werken. Daarnaast is de kans op het maken van fouten hierdoor veel groter. Uiteraard is het goed om te realiseren dat als je serieus met je bedrijf actief bent, en misschien wel hiervan financieel afhankelijk bent, wil je zelf ook wel een goed overzicht hebben van je inkomsten en uitgaven. Daarnaast kun je op basis van je “financiële huishouding” bepalen of er ruimte is voor eventuele investeringen. In dit laatste geval zal een onoverzichtelijke boekhouding zelfs je bedrijfsgroei in de weg kunnen staan!

Van belangrijke toegevoegde waarde 

Boekhouders kunnen op verschillende manieren een belangrijke toegevoegde waarde leveren aan ondernemers. Allereerst nemen zij ondernemers veel werk uit handen. Het bijhouden van de bedrijfsadministratie kost in de praktijk veel tijd waarmee niet direct inkomsten mee worden gegenereerd. Het gevaar hiervan is dat deze administratieve taken er vaak bij inschieten en “even tussendoor” worden uitgevoerd.

Een andere belangrijke overweging om gebruik te maken van de diensten van een boekhouder is de expertise van deze persoon. Een boekhouder beschikt over specialistische kennis en is uitstekend op de hoogte van de (sterk aan verandering onderhevig zijnde) fiscale regels. Een ondernemer hoeft hier dus geen tijd in te investeren. Tot slot vervult een goede accountant de rol van persoonlijke relatiemanager. Als je kiest om gebruik te maken van de diensten van een van de Stolwijk Accountants, word je gekoppeld aan een vaste boekhouder die betrokken is bij je bedrijf, je hierdoor van maatwerkadvies kan voorzien en op de hoogte is van alle ontwikkelingen uit jouw directe omgeving.

 

Bron: stolwijkacc.nl