Hoe word je binnenvaartschipper?

admin

27 september 2022

Binnenvaart is een belangrijke tak van transport in Nederland. Het vervoert jaarlijks miljoenen tonnen aan goederen over de binnenwateren van het land. Als binnenvaartschipper ben je verantwoordelijk voor het veilig en soepel vervoer van deze goederen. In dit artikel lees je hoe je binnenvaartschipper wordt.

Wat is binnenvaart?

Binnenvaart is het transport van goederen over binnenwateren, zoals rivieren en kanalen. In Nederland wordt binnenvaart vooral gebruikt om aardappelen, kolen en containers te vervoeren. Binnenvaartschepen zijn vaak vlottend materieel, wat betekent dat ze niet vastzitten aan de kade zoals een veerboot of een plezierjacht.

Het aanbod van binnenvaartopleidingen

Als je geïnteresseerd bent in een carrière als binnenvaartschipper, zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. In Nederland zijn er twee grote organisaties die binnenvaartopleidingen aanbieden: STC-Group en Nieuwe Waterweg Noord. Beide organisaties bieden verschillende opleidingspakketten aan, dus het is belangrijk om te weten welke optie het beste bij jou past.

De toelatingseisen voor de opleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot binnenvaartschipper moet je minimaal 18 jaar zijn. Je bent ook vrijgesteld van het eindexamen als je een mbo niveau 4 diploma of hoger hebt. Als je niet voldoet aan deze toelatingseisen, kun je de opleiding helaas niet volgen.

Het leertraject voor de opleiding

De opleiding tot binnenvaartschipper is een intensief leertraject. In de eerste periode van de opleiding leer je de basiscursussen varen en scheepvaartkunde. Hiernaast volg je ook nog verschillende technische cursussen, zoals motorbeheersing en navigatie. In de tweede periode van de opleiding ga je aan boord van het schip waar je de komende jaren zal werken. Je leert hier alles over het dagelijks werk aan boord, zoals het los- en vastmaken van lading, het bedienen van de machinekamer en het navigeren door kanalen en rivieren.

Wat kun je verwachten na het behalen van het diploma?

Als je het diploma van binnenvaartschipper hebt behaald, kun je verschillende soorten banen verwachten. De meeste binnenvaartschippers werken als schipper op een vrachtschip, passagierschip of sleepboot. Uiteraard kun je zelf een binnenvaartschip kopen. Tip: schakel hiervoor een scheepsmakelaar in.

Andere mogelijke opties zijn werken als havenarbeider, loods of bemanningslid op een binnenvaartuig. Je kunt ook aan de slag gaan in de administratie van een shippingbedrijf of een ander bedrijf dat gerelateerd is aan de binnenvaart.