Hoe zorg ik er voor dat mijn boodschap over komt?

admin

7 mei 2019

Duidelijk een bepaalde boodschap overbrengen naar een ander persoon is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige onderwerpen zijn namelijk niet goed over te brengen naar anderen. Mocht jij net een onderneming zijn gestart is het belangrijk dat andere mensen op een duidelijke manier te weten komen wie je bent en waar je voor staat. Wanneer jij een leraar bent dan moet jij er voor zorgen dat leerlingen je begrijpen. Lees verder voor een paar tips die kunnen helpen bij het over brengen van een bepaalde boodschap.

Het verplaatsen in de ontvanger

Weet tegen wie je het hebt. Wanneer jij marketing inzet en dit segmenteert op mensen die nog niks van jouw onderwerp afweten, dan moet je de communicatie ook op die manier inzetten. Dit wilt dus zeggen dat je iets in ‘Jip en Janneke taal’ moet uitleggen. Mocht jij een bericht hebben naar mensen die ergens als iets van afweten dan kun je op een gevorderde taal spreken.

Kort en bondige boodschap

Mensen zijn snel afgeleid. Een boodschap dient om die reden kort en bondig te zijn. Zorg dat er in de eerste twee zinnen al aandacht getrokken wordt zodat mensen verder naar je willen luisteren, of verder willen lezen. In het algemeen schrikken grote teksten mensen af.

Het gebruik maken van visuele (voor)beelden om de boodschap te versterken

Mocht er een mogelijkheid zijn, maak dan gebruik van visuele (voor)beelden om je boodschap net even sterker over te brengen. Je kunt bijvoorbeeld uitleganimatie laten maken. In zo een video kun jij duidelijk visualiseren welke boodschap je over wilt brengen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een infographic op te stellen of misschien is een website meer gepast. Mocht jij voor een klas iets uit moeten leggen zou je ook een voorbeeld zelf mee kunnen nemen.

Door middel van (voor)beelden zorg jij er voor de boodschap beter en duidelijker over komt bij de ontvanger.