In welke industrieën wordt telematica toegepast?

admin

19 oktober 2022

Telematica wordt in verschillende sectoren toegepast. Zo vinden we het terug in de autosector, waar auto’s worden uitgerust met apparatuur die verbinding maakt met het internet. Ook de luchtvaartindustrie maakt gebruik van telematica, om passagiers en bagage te controleren. Daarnaast zijn er nog veel meer sectoren waarin telematica wordt ingezet. Lees hieronder verder over de toepassingen van telematica in verschillende sectoren.

De transportsector

In de eerste plaats is telematica van groot belang in de transportsector. Zo worden vrachtwagens en bussen steeds vaker uitgerust met apparatuur die verbinding maakt met het internet. Dankzij deze verbinding is het mogelijk real-time informatie uit te wisselen tussen de chauffeur en de centrale. Op die manier kan er bijvoorbeeld sneller worden ingegrepen als er een onverwachte vertraging optreedt.

In de scheepvaart

Ook in de scheepvaart wordt telematica steeds vaker ingezet. Zo zijn er schepen die zijn uitgerust met sensoren die continu de positie, snelheid en koers bijhouden. Deze informatie wordt vervolgens doorgezonden naar een centrale, waar de scheepvaartmaatschappij in real-time inzicht heeft in de voortgang van de vaart.

In de luchtvaart

De luchtvaart is een andere sector waarin telematica steeds vaker wordt toegepast. Zo maakt dit het bijvoorbeeld mogelijk om passagiers en bagage sneller te controleren. Ook kunnen vliegtuigen in real-time worden gevolgd, waardoor er sneller kan worden ingegrepen als er problemen optreden.

In de dienstverlening

Ook in de dienstverlening wordt telematica steeds vaker ingezet. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die hun klanten real-time inzicht geven in de voortgang van hun bestelling. Ook kan er dankzij telematica sneller worden ingegrepen als er problemen zijn met een bestelling.

De spoorwegen

Ook de spoorwegen maken steeds vaker gebruik van telematica. Zo worden treinen steeds vaker uitgerust met sensoren die de snelheid, positie en koers bijhouden. Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar een centrale, waar de spoorwegmaatschappij in real-time inzicht heeft in de voortgang van de trein.