Inkomstenbelasting aangifte: wat is er nodig?

admin

18 augustus 2022

De inkomstenbelasting is, vooral voor startende ondernemers, een flinke taak die goed gedaan moet worden. Er zijn veel punten waarop gelet moet worden en als je dit niet doet riskeer je de kans op een boete. Het is daarom van uiterst belang dat dit goed wordt gedaan, met de onderstaande tips kom je al een heel eind.

Wanneer inkomstenbelasting aangifte doen?

Niet elke ondernemer hoeft inkomstenbelasting aangifte te doen. Via de website van de Belastingdienst kun je eenvoudig bekijken of je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ben je wel een ondernemer voor inkomstenbelasting? Dan kun je er voor kiezen om het zelf te verzorgen, of een financiële expert, zoals een boekhouder, in te schakelen.


Meer dan de helft van de ondernemers kiest ervoor om een boekhouder in te schakelen. Er komt namelijk veel kijken bij de aangifte. Als je het zelf wilt doen doe je dat via Mijn Belastingdienst. De aangifte moet voor 1 mei worden gedaan.

 

Welke gegevens zijn nodig voor de aangifte?

Wanneer je de aangifte inkomstenbelasting gaat doen heb je enkele gegevens nodig. Ga je het uitbesteden? Ook dan zijn de gegevens nodig. De boekhouder zal je boekhouding inzien om alles nauwkeurig in te vullen. De volgende gegevens zijn nodig voor de aangifte:

 

  • Jaaroverzicht van je rekeningen
  • Heb je een hypotheek? Dan is de jaaropgave hier ook van nodig. Als je je woning verkoopt, heb je een notarisafrekening nodig.
  • De WOZ-waarde, met peildatum 1 januari, van vorig jaar
  • Alle financiële gegevens zoals overzicht van inkomsten, jaaropgaven, salarisstroken en zelfs alimentaties
  • Ook aftrekposten zijn nodig, zoals studiekosten of zorgkosten die niet zijn vergoed

 

Boekhouder inschakelen of zelf doen?

Als je vertrouwen hebt in je eigen boekhouding kun je de aangifte gewoon zelf doen. Als je toch zeker wilt weten dat alles klopt en goed wordt ingevuld schakel je het beste een boekhouder in. Hierbij is het wel belangrijk dat alle cijfers kloppen: dus het is daarbij ook een goed idee om de boekhouder je administratie te laten verzorgen. 

 

De boekhouder kun je ook helpen met het vinden van eventuele regelingen en aftrekposten. Deze informatie is sowieso belangrijk voor de aangifte, maar zal ook voordelig zijn voor je onderneming. Het inschakelen van een boekhouder brengt daarbij ook vele andere voordelen met zich mee. Op deze website lees je alles over boekhouding, zo krijg je een goed beeld van de diensten en kosten van boekhouders.