Is aandelen kopen interessant?

admin

27 mei 2019

Aandelen kopen kan voor jou een interessante optie zijn. Tenminste, als je het slim aanpakt. Wist je dat de spaarrente op dit moment historisch laag is? Op dit moment komen de spaarrentes niet boven de 1% uit. Vaak liggen ze zelfs ver daaronder. Wat zijn de alternatieven? Is het verstandig om te beleggen in aandelen? In dit artikel leg ik uit hoe je slim moet beleggen in aandelen. Daarbij wordt Shell als voorbeeld gebruikt.

Wat zijn aandelen eigenlijk?

Met aandelen koop je een deelneming in het bedrijf. Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Als je dus een aandeel koopt, ben je voor dat deel van het kapitaal van die onderneming eigenaar. Je kunt hiervan profiteren als de koers van het aandeel gaat stijgen. Ook krijg je dividend. Dit een stukje van de winst. De prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. Is een aandeel in trek, dan zal de prijs van het aandeel omhoog gaan. Verstandig is om te kijken naar de trends en ontwikkelingen in de markt, zodat je een beeld krijgt van wat de aandelenkoers gaat worden.

Om je een voorbeeld te geven, de Shell aandelen verlopen goed. Dit komt waarschijnlijk door de sterke resultaten van het eerste kwartaal van 2019 onder lastige economische omstandigheden. De kasstroom lag hoger dan verwacht. De schulden kunnen hierdoor beter worden afgekocht. Het aandeel van Shell is dan ook aan het stijgen. Gerenommeerde beuranalisten als Independent Research en HSBC geven dan ook het advies om aandelen van Shell te kopen. De groei in Brazilië en Noord-Amerika is namelijk bovengemiddeld. Daarnaast zijn er goede opbrengsten uit Qatar, waardoor de productie zal groeien in bijvoorbeeld gasprojecten.

Waarom beleggen?

Beleggen kan veel meer opleveren dan sparen. Dat geld kan goed van pas komen, omdat de overheid steeds minder zorgtaken op zich wil nemen. Nederlanders worden in toenemende mate verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Je kan met je dividend je hypotheek aflossen, je vermogen beschermen of juist vergroten.

Door te beleggen heb je meer invloed op de groei van je vermogen. Risico’s en beleggen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Kijk bijvoorbeeld naar het bezitten van aandelen in Shell. De productie van olie zal in de toekomst door vergroening steeds meer afnemen. Desondanks heeft Shell hoge doelstellingen, die in lijn zijn met de verwachtingen van de analisten.

Je kan zelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Hoe hoger de rendement dat je wilt hebben, des te meer risico’s je zal moeten nemen. De gouden tip is daarom: beleg enkel met het geld wat je op korte termijn niet nodig hebt! De voordelen zijn dus dat je een hoger rendement op je spaarrekening kan krijgen, je hiermee een extra bron van inkomsten creëert en je een nieuwe hobby en interesse ontwikkelt. De risico’s is dat je ook kans op verlies hebt en je belegging minder waard wordt. Het is mogelijk dat je gehele investering verloren kan gaan. Daarom moet je ook alleen beleggen met het geld dat je kwijt kan.