Programmeren leren

admin

14 juni 2022

Kunnen programmeren is een erg handige vaardigheid in onze samenleving die steeds meer en meer op computers gedreven wordt. Al die computers hebben software nodig die je moet ontwikkelen en programmeren. Doordat we steeds meer met de computer doen is er een grote vraag naar mensen die python developer of student programmeur willen worden. Maar natuurlijk kan het ook gewoon leuk zijn om je bezig te houden met dit soort dingen. Als je een beetje houdt van puzzelen en dergelijke dan zal programmeren je vast ook wel liggen.

Waar te leren

Om te leren programmeren kan je meerdere dingen doen. De makkelijkste meest openbare manier is het online zelf leren. Op websites als YouTube zijn er vele duizenden programmeer tutorials te vinden, waarin mensen je stap voor stap zullen uitleggen hoe dingen werken. Zo kan je dus bijvoorbeeld allemaal video’s kijken over hoe python werkt, of html, of welke taal je ook wil leren en met wat voor doel voor ogen dan ook. Maar ook zijn er websites die volledig gewijd zijn aan het geven van codeer cursussen. Dit soort websites bieden dan vaak een interactieve omgeving aan waarin je steeds wat theorie krijgt die je binnen die omgeving dan meteen toe kan passen. Op die manier heb je dus ook zelf wat vrijheid om dingetjes te proberen meteen met de dingen die je leert.

Opleidingen

Natuurlijk kan je ook leren programmeren op een opleiding. Sommige mensen hebben op de middelbare school zelfs al wat programmeer les, maar dit is totaal niet nodig om een opleiding te volgen waar het belangrijk is om te programmeren. Afhankelijk van wat voor doel er is met het programmeren zul je dan waarschijnlijk python leren, of misschien wel java. Dit soort opleidingen kunnen van alles zijn van elk niveau van mbo tot aan universitair. 

Tekorten

Net als in veel sectoren op het moment is er ook in de IT wereld een groot tekort aan werknemers. Doordat er ook steeds meer mensen nodig zijn in de IT komen er dus steeds weer wat meer vacatures vrij en daardoor is het dus heel verstandig om nu te gaan leren programmeren. Op die manier kan je vrijwel zeker een baan krijgen met de opleiding die je hebt gevolgd, waardoor je dus een baan zou hebben die niet alleen op niveau is, maar ook precies aansluit op de opleiding of studie die je gevolgd hebt voor je carrière.