Regelgeving omtrent het energielabel voor je bedrijfspand

admin

21 november 2022

Voor bedrijven komt het steeds vaker voor dat er een verplichting wordt gelegd op het hebben van een energielabel. Er wordt namelijk steeds meer aandacht besteed aan het milieu. De overheid draagt hier ook aan bij. Een energielabel zal je vertellen hoe zuinig een gebouw omgaat met energie. Het verbruiken van energie zorgt voor meer CO2 uitstoot in de lucht. Vandaar dat er hier strengere wetgeving op wordt gesteld om ervoor te zorgen dat de bedrijfsvoering voor zo min mogelijk milieuvervuiling zorgt. Door de strengere wetgeving is een energielabel bedrijfspand aanvragen vrijwel noodzakelijk. 

Verplichting van energielabel op bedrijfspanden

Als je in bezit bent van een bedrijfspand, hoef je nog niet direct een energielabel aan te vragen. Wel is dit nodig wanneer je van plan bent om het bedrijfspand te verkopen of te verhuren. Dit moet ook gedaan worden bij een oplevering van een nieuw bedrijfspand. Het is belangrijk om een energielabel te hebben wanneer dit van je verplicht is omdat je een flinke boete kunt oplopen. De verplichting wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Echter hoeft niet ieder bedrijfspand een energielabel te hebben. De panden die het wel nodig hebben zijn kantoren, onderwijspanden, winkels, sport gebouwen, horeca en publieke panden. Industriële bedrijfspanden vallen dus niet onder deze verplichting. Let er dan wel weer op dat je een energielabel nodig hebt wanneer een kantoor of showroom groter is dan 20 vierkante meter. 

Zichtbaarheid van energielabel

Soms is het ook nodig om een energielabel duidelijk zichtbaar te maken. Dit moet gedaan worden op een plek waar het makkelijk te zien is. Je kunt hierbij denken aan de ingang of receptie van een gebouw. Dit is nodig wanneer je een gebouw verkoopt of verhuurt. Ook is het nodig wanneer het gebruiksoppervlak groter is dan 250 vierkante meter. Ten slotte is het nodig om het zichtbaar te maken wanneer er regelmatig publiek het gebouw binnenkomt. Je kunt hierbij denken aan gebouwen zoals winkels, scholen en restaurants. 

De waarde van de energielabel

Een energielabel zal een bepaalde waarde aangeven om te laten zien hoe zuinig een gebouw is. Met een G heb je een gebouw dat erg veel energie verbruikt. Met een A heb je een gebouw dat zuinig omgaat met energie. Voor een bedrijfspand is het nodig om minimaal een C te hebben. Op de label staat aangegeven wat er gedaan moet worden om een bepaalde waarde te halen. Via EnergielabelOffertes.nl kun je eenvoudig en voordelig meerdere offertes voor het energielabel van jouw bedrijfspand aanvragen. Zo kun je gemakkelijk de voordeligste energieprestatieadviseur kiezen.