Tips bij het kiezen van een accountant

admin

8 januari 2019

Heb je als ondernemer besloten om een accountant in te schakelen? Dat is een hele goede keuze! Je bespaart namelijk veel tijd door het uitbesteden van de administratie en bovendien weet je zo zeker dat je administratie volledig en correct wordt bijgehouden. Maar dan wil je natuurlijk wel kiezen voor een goede accountant. Om de goede keuze te maken, geven we je in deze blog een aantal handige tips bij het kiezen van een accountant.

Meerdere accountants

Als je maar met één accountant in gesprek gaat, heb je geen vergelijk en kun je niet kiezen. Praat dus met minimaal twee accountants om ze te kunnen vergelijken. Kies ook niet zomaar voor de boekhouder die een andere ondernemer ook heeft, want het wil helemaal niet zeggen dat dit een goede accountant is. Maak je eigen keuze!

Service en gevoel

Tijdens het gesprek met de accountant is het onder andere belangrijk om te letten op je gevoel. Het is namelijk van belang dat je je accountant kunt vertrouwen, jij blijft immers verantwoordelijk voor je administratie. Houd dus goed in de gaten hoeveel tijd de accountant voor je vrijmaakt, of hij of zij behulpzaam is en of klanten regelmatig naheffingen krijgen. Vraag ook na hoeveel contactmomenten er zijn. Dit is zeker van belang als je ook adviezen verwacht te krijgen. Doomen & Quist is een professionele accountant in Etten-Leur.

Het klantenbestand

Heeft de accountant vooral particuliere klanten? Dan is hij of zij waarschijnlijk minder goed op de hoogte van wet- en regelgeving voor bedrijven. In dit geval kan het slimmer zijn om een andere accountant te zoeken. Houd ook rekening met de branche. Heeft de accountant veel klanten uit een bepaalde branche? Of juist lokale bedrijven? Dan heeft de accountant waarschijnlijk veel kennis en ervaring op dit gebied.

Begrijpbare taal

Zeker als je er zelf niet echt in thuis bent, is het belangrijk dat je accountant in begrijpbare taal kan praten over de administratie. Zo snap jij ook wat er gezegd wordt en hoe je hier het beste op in kunt spelen met je dagelijkse activiteiten. Vraag bijvoorbeeld iets over je balans of je jaarrekening. Snap je wat er gezegd wordt? Dan is de accountant geslaagd voor de test!

Kennis, ervaring en bijscholing

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de accountant voldoende kennis en ervaring heeft. En blijft de accountant bij de tijd? Of verwerkt hij of zijn de bankafschriften nog handmatig? Verwerkt hij de administratie maar 1 keer per kwartaal? Dat is meestal geen goed teken. Als ondernemer wil je natuurlijk snel en real-time inzicht in je cijfers. Ook is het belangrijk dat je accountant zijn of haar fiscale kennis en kennis op het gebied van wet- en regelgeving bijhoudt. Check dus even of de accountant bijscholing volgt of is aangesloten bij een beroepsvereniging.

De prijs

Ook de prijs is niet onbelangrijk. Accountants zijn vaak gewend om gewoon iedere gewerkte minuut te factureren, dus maak 100% sluitende prijsafspraken. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan. Bepaal dus het bedrag en wat hier allemaal bij inbegrepen zit. Spreek ook af of het eerste gesprek vrijblijvend en gratis is. En spreek af dat je altijd mag bellen met een vraag en pas een factuur krijgt als dat wordt gemeld.