Veilig vliegen met een drone? Vijf tips

admin

18 mei 2021

teeds meer Nederlanders hebben een drone in huis. Ze krijgen ze cadeau of kopen ze zelf bij elektronicazaken of speelgoedwinkels. Drones worden echter ook steeds meer gebruikt door professionals. Ze worden bijvoorbeeld door televisiemakers gebruikt, maar ook bij de wegenwacht. Gebruik je je drone recreatief, dan wil je er wel veilig mee vliegen. Hieronder volgen een aantal tips, waarmee je veilig leert vliegen met een drone. Wil je meer weten? Volg dan een uitdagende online drone opleiding via EUdronebewijs.nl.

Lezen is weten

Voor een beginnende drone vlieger is het ten strengste aan te raden je vooraf goed in te lezen. Lees goed de handleiding door die bij je drone inbegrepen is, want je wil niet meteen je drone door onkunde laten crashen. Tevens gelden er vanuit de Europese Unie sinds 31 december 2020 vaste regels voor het vliegen met drones. Lees deze eerst goed door op de website van de Rijksoverheid.

Kijk uit voor obstakels; levend en materieel

Drones hebben vaak de optie dat ze obstakels uit zichzelf kunnen vermijden, maar ga hier niet blind van uit. Begin je de drone eigen te maken op een veilige testzone, zodat je geen obstakels kunt raken en ook geen dieren die voorbij rennen. Je wil natuurlijk niet je huisdieren de stuipen op het lijf jagen. Ben je bewust van je omgeving en begin te oefenen op een open veld. Vlieg ook niet bij mensen in de buurt. In de regelgeving staat dat dit niet is toegestaan. Ook mag je niet vliegen in de buurt van vliegvelden.

Kom terug naar huis

De meeste drones hebben een Return To Home optie, die de drone in staat stelt om terug te keren naar de locatie vanwaar deze is opgestegen. Zorg dat deze aanstaat. Hoe je dit doet, staat beschreven in de handleiding. Voor de Return To Home is het natuurlijk van belang dat je GPS goed functioneert, dus controleer deze voor je de drone de lucht in laat.

Je bent geen pro

Als je alles gelezen hebt, betekent dit nog niet dat je zomaar even een drone kunt besturen. Je bent niet direct een professional. Ga dus op een open veld eerst rustig oefenen en start met je drone ongeveer een halve minuut boven de grond te laten zweven. Als je hier geen problemen ondervindt, dan kun je rustig proberen een eerste vlucht te maken. 

Let op het weer

Aangezien drones van een licht materiaal gemaakt zijn, is het geen aanrader om een drone de lucht in te laten bij heftige windvlagen of stormen. Ook regen en andere vormen van neerslag kunnen funest zijn voor je drone, want het blijft immers een elektrisch apparaat. Voor meer kennis en tips is het raadzaam om een korte en interessante drone opleiding te volgen, zodat je optimaal kunt genieten van je drone.