Voordelen en nadelen van een online werkplek

admin

28 maart 2022

Door steeds betere technologie wordt het steeds makkelijker om thuis te werken. Met een goede internetverbinding is het al vaak mogelijk vanuit eigen huis al bezig te gaan met de dagelijkse taken voor het werk. Er zijn echter een aantal voordelen en nadelen van thuiswerken waar op gelet moet worden tijdens het implementeren van de mogelijkheid om thuis te werken. 

Manieren om online te werken

Er zijn vele manieren om online werken in te richten. De belangrijkste eis voor een online werkplek is dat er makkelijk documenten uitgewisseld en aangepast kunnen worden. Documenten kunnen bijvoorbeeld via een bedrijfsportal gedeeld worden met collega’s. Een betrouwbare manier om dit te doen is via de cloud. Er zijn verschillende bedrijven die cloud diensten aanbieden voor bedrijven. Hierbij wordt er een ruimte ingericht waarin personeel documenten met elkaar kunnen delen en zelfs live documenten kunnen aanpassen. Afhankelijk van het soort werk dat gedaan moet worden kunnen ook andere manieren gebruikt worden. Zo kan er bijvoorbeeld een op afstand bestuurbare programma gebruikt worden als Teamviewer om bedrijfscomputers te gebruiken. Natuurlijk kan er ook gebruik worden gemaakt van een mix van online en fysiek werken. Werk dat thuis gedaan kan worden kan makkelijk de volgende dag weer meegenomen worden naar het bedrijf. 

Voordelen van online werken

Een groot voordeel is dat je overal bereikbaar bent. Documenten die online opgeslagen worden kunnen door werknemers makkelijk weer opgehaald worden. Door simpelweg in te loggen in de online werkruimte kunnen de documenten thuis weer opgehaald worden. Afhankelijk van de provider kun je er verzekerd van zijn dat belangrijke documenten veilig zijn opgeslagen. Ten slotte is alles makkelijk terug te vinden op 1 locatie. 

Nadelen van online werken

Hoewel documenten overal toegankelijk zijn, ben je wel afhankelijk van het internet. Zonder het internet kun je dus niet bij de documenten komen. Dit kan een probleem zijn wanneer het internet voor een tijdje uitvalt. Een groot deel van de bedrijfsactiviteiten liggen dan stil. De meeste online werkplekken worden ook uitbesteed. Belangrijke documenten liggen dus in handen van een derde partij.