Waarom een goede lichaamshouding belangrijk is tijdens werk

admin

21 april 2020

Wanneer we aan het werk zijn, denken we vaak niet aan onze lichaamshouding. Op kantoren of in werkplaatsen is men bezig met arbeid leveren, productie draaien, maar aan een goede werkhouding wordt niet gedacht. Terwijl een werkhoudig wel de rest van je leven bepaalt. Een slechte houding zorgt er namelijk voor dat je klachten kunt krijgen aan je lichaam, klachten die zelfs chronisch kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat je niet als werknemer, maar ook als werkgever goed voer de werkhouding van je personeel nadenkt.

Bedrijven die bijvoorbeeld bezig zijn met ergonomische of goede werkhoudingen, zien hier positieve resultaten voor terug. Personeel ervaart het werken prettig (ze hebben immers te maken met minder klachten). Hierdoor zal ook het ziekteverzuim dalen.

Veelvoorkomende klachten

Wat zijn nu veel voorkomende klachten van een slechte werkhouding? De onderstaande klachten hebben we op een rijtje gezet en kunnen ontstaan door een slechte werkhouding:

– Nekklachten
– Rugklachten
– Armklachten
– Pijn in gewrichten (knie, enkel, scouder, bekken, etc)
– Moeilijk bewegen

Wanneer er sprake is van een of meerdere bovenstaande klachten, is het raadzaam om eens kritisch te kijken naar je werkhouding. Het is zelfs aan te raden om eens een specialist met je werkhouding mee te laten kijken.

Wat is een goede werkhouding?

Één goede werkhouding bestaat niet voor iedereen. Iedereen is namelijk weer anders. We zijn niet allemaal lang of even zwaar. Ook voeren we niet allemaal hetzelfde beroep uit. De een werkt namelijk op een kantoor terwijl de ander urenlang in een fabriek staat. Voor iedereen is de situatie weer anders. Daarom is het per situatie raadzaam om een inschatting te maken van de beste werkhouding. Een specialist op het gebied van werkhoudingen zoals een fysiotherapeut kan helpen bij het bepalen van een goede werkhouding. Zorg dat je klachten voor bent en laat een specialist langskomen!

Bron: www.marlousoefentherapie.nl