Welke diploma’s heb je nodig om makelaar te worden?

admin

19 april 2019

Overweeg je om makelaar te worden? Of weet je zeker dat jouw toekomst in een makelaardij ligt? Maar weet je nog niet zo goed hoe je dit doel kan bereiken? Lees dan snel verder. Wij hebben namelijk precies voor je uitgezocht wat er nodig is om makelaar te worden.

Makelaar

Als je makelaar wil worden dan is deze uitleg vast niet nodig, maar om te beginnen toch nog even een korte uitleg. Een makelaar is bemiddelaar bij de koop, verkoop, huur en verhuur van onder andere vastgoed en verzekeringen.

Geen diploma

In principe mag iedereen bemiddelen over de (ver)koop en (ver)huur van vastgoed. Je hebt officieel gezien dus geen diploma om makelaar te worden. Maar zou jij iemand zonder diploma inschakelen om je huis te verkopen? Wij in ieder geval niet.

Daarnaast kan je zonder diploma’s niet ingeschreven worden bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs). Deze organisatie garandeert de kwaliteit van jou als makelaar aan de (ver)kopers. Een diploma is dus wel aan te raden.

De basis

Om een makelaar te kunnen worden, zal je eerst de basis van het vak onder de knie moeten krijgen. Dit kan met de opleiding Basistheorie Vastgoed, deze opleiding leert je meer over onder andere privaat- en publiek recht, bouwkunde en vastgoedeconomie.

In totaal moeten er vijf certificaten gehaald worden om tot het diploma te komen. Met deze opleiding kan je vaak al wel aan de slag bij verschillende makelaarskantoren of als vastgoedspecialist binnen een bedrijf.

Specialiseren

Nadat je het diploma Basistheorie Vastgoed hebt gehaald kan je je verdiepen in wat je precies wil. Wil je je gaan richten op de huizenmarkt zoals veel andere makelaars dit doen? Dan is de volgende stap het specialisatiediploma Specialisatie Makelaar Wonen. Met dit diploma kan je bij een  makelaardij werken als makelaar gespecialiseerd in de huizenmarkt.

Ook andere specialisaties binnen de sector zijn mogelijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld commercieel vastgoed (bedrijfspanden en dergelijke) of agrarisch vastgoed (vastgoed in het buitengebied).

Taxateur

Een makelaardij heeft vaak ook een aantal taxateurs in dienst. De opleiding tot makelaar heeft veel overeenkomsten met de opleiding tot taxateur. Er zijn echter wel een aantal specialisaties waarin de opleiding verschilt met die van makelaar. Denk hierbij aan de specialisatie WOZ-taxateur.

Uiteraard is het ook mogelijk om je zowel te specialiseren als makelaar en als taxateur. Je opleidingsroute wordt dan wel langer, omdat een taxateur niet precies hetzelfde beroep heeft als de makelaar.

Bron: Boerbv.nl