Welke producten hebben 21 procent btw

admin

31 januari 2023

Zoals je misschien weet betalen we als Nederlands een bepaald percentage belasting over onze uitgaves. Deze percentages verschillen afhankelijk van het type goederen of dienst dat wordt aangeboden. Je betaalt dus niet alleen geld over je inkomsten, maar ook over je uitgaven. Het is een extra manier voor de Nederlandse overheid om extra geld te verkrijgen dat vervolgens weer gebruikt kan worden voor het land. Het meest voorkomende percentage dat wordt betaald in Nederland is 21 procent btw. 

De producten met 21 procent btw

De meeste producten en services in Nederland hebben 21 procent btw. Voor alle producten die niet in aanmerking komen voor een lager percentage btw is dit geldig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten zoals elektronica, keukenapparatuur, meubels en meer. Bij diensten kan je bijvoorbeeld denken aan ramen lappen en schoonmakers. De winkels geven vaak zelf al aan welk percentage btw je over de producten en diensten moet betalen, maar als je het zeker wilt weten kan je het beste kijken naar de lijst van uitzonderingen en of je producten en services hieronder vallen.

Zo zijn er naast het 21 procent btw-percentage verlagingen voor bepaalde services en goederen. Als je bijvoorbeeld reparatie van fietsen of schoenen en lederwaren, diensten van kappers en logies aanbiedt hoef je maar 9% btw te verrekenen over de kosten van je services. Ook zijn er een aantal producten waar je maar 9% btw over betaald. Het beste wat je kan doen is deze uitzonderingen nakijken op de website van de rijksoverheid. Op deze manier weet je precies welke verschillende percentages belasting gelden voor welke producten. 

Als de producten of services niet staan bij de uitzonderingen betekent dit dus dat je gewoon 21 procent btw moet betalen als belasting over deze producten. Met deze methode kan je altijd gemakkelijk en snel vinden wel percentage btw je moet betalen over een product. 

Btw berekenen is de taak van de verkoper

Als verkoper moet jij de btw berekenen over je producten. Je kan de prijs op je website of in een winkel aangeven als bruto of netto, ofwel inclusief btw of exclusief btw. De prijs die je afrekent bij een bedrijf moet echter altijd inclusief btw zijn. Het bedrijf is namelijk verantwoordelijk als doorgeefluik van de btw naar de belastingdienst. De btw berekenen is dus de taak van de verkoper, en als consument hoef je hier niks mee te doen.