Zonnepanelen subsidies voor bedrijven

admin

21 juni 2022

Niet alleen particulieren, ook ondernemers moeten nadenken over verduurzaming van hun bedrijfspand. Net zoals particulieren kunnen ook ondernemers in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Zo is er bijvoorbeeld zonnepanelen subsidies. Door zonnepanelen op het dak van je bedrijf te laten plaatsen kun je vaak in een behoorlijk deel van de stroombehoefte voorzien. Dit levert dus een aanzienlijke besparing op zodra de investering is afgeschreven. De BTW kunnen ondernemers sowieso terugkrijgen, maar er zijn meer mogelijkheden.

Speciale regelingen bij zonnepanelen voor bedrijven

Al enkele jaren zijn er regelingen voor bedrijven die willen verduurzamen. Zo is er de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie en de Energie-Investeringsaftrek. Op basis van deze regelingen kun je extra kosten aftrekken op de te betalen belasting. Het gaat dan dus niet om de BTW maar om extra kosten die je mag aftrekken als je voor je bedrijf investeert in verduurzaming. Ag je bijvoorbeeld zonnepanelen kopen op Zonduurzaam.nl dan zijn er verschillende mogelijkheden om de kosten deels als investering in verduurzaming aan te merken waardoor je profiteert van speciale belastingaftrek.

Bedrijfspanden moeten verduurzamen

Vanaf 2023 moet een bedrijfspand minimaal energielabel C hebben als het wordt verkocht of opnieuw verhuurd. Dat betekent dat er voor veel eigenaren nog veel werk aan de winkel is. Natuurlijk kun je de investeringen spreiden. Naast het plaatsen van zonnepanelen is isolatie belangrijk. Steeds meer bedrijven kiezen ook voor een alternatief voor de gasgestookte centrale verwarming. Een warmtenet kan voor een bedrijf lucratief zijn omdat vaak een groter pand moet worden verwarmd. Dit is vaak ook makkelijker aan te leggen dan wanneer het om woonhuizen gaat.

Meer mogelijkheden voor bedrijven

Omdat het kabinet er op gebrand is om de klimaatdoelen te halen, is het niet ondenkbaar dat ook bedrijven in de toekomst meer mogelijkheden krijgen voor subsidie c.q. belastingaftrek bij het verduurzamen van hun panden. Ook verduurzaming van het wagenpark is natuurlijk aan de orde. Er zijn al bedrijven die zonnepanelen inzetten om de accu’s van hun elektrische auto’s op te laden. Dergelijke innovaties dragen bij aan verdere verduurzaming en terugdringen van de uitstoot van CO2. Hieraan wordt gemeten of Nederland voldoet aan de afspraken die zijn gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs.